poniedziałek, 4 października 2021

Gruszki marynowane, gruszki w słodkim occie


Gruszki do octu powinny być dojrzałe lecz jeszcze lekko twarde. Zbyt miękkie rozgotują się i nie będą super.


Gruszki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazdo nasienne. Obrane gruszki wkładać do wody zakwaszonej sokiem cytrynowym, aby nie ciemniały.

Zagotować wodę z cukrem i przyprawami.

Gdy syrop się zagotuje wkładać partiami gruszki i gotować około 20 minut - gruszki powinny stać się lekko szkliste.

Wykładać gruszki na durszlak postawiony na misce (odzyskany syrop wlać z powrotem do garnka). Odsączone gruszki przekładać do wyparzonych słoików.

Do każdego dodać goździki oraz cynamon z syropu.

Do gotującego się syropu, w którym gotowały się gruszki wlać ocet i zagotować (oczywiście pod przykryciem). Ostudzić.

Zalać gruszki ostudzonym płynem.

Słoiki zakręcić i odstawić.
Proponuję spróbować
brzoskwiniew occie:) 




  • 2 kg gruszek,

  • 1 l octu jabłkowego 6%,

  • 600 g cukru,

  • 2 -3 laski cynamonu,

  • 10 – 14 goździków,

  • kwasek cytrynowy lub sok cytrynowy,

  • 1/2 l wody,



2 komentarze:

  1. Do czego się podaje takie gruszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszki w occie można podawać do zimnych mięs i wędlin, do drobiu. Pozdrawiam

      Usuń