sobota, 9 października 2021

Tarta z kurczakiem, zapiekanka z kurczakiem

 


Tarta z kurczakiem, zapiekanka z gotowanym kurczakiem, rozwiązuje odwieczny problem - co zrobić z kurczakiem z rosołu kiedy mamy już dosyć pierogów, krokietów, pasztecików, kotletów z gotowanego kurczaka, pasztetów, zapiekanek ....


  • ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,

  • 15 g masła,

  • sól,

  • farsz:

  • 500 g ugotowanego kurczaka,

  • puszka groszku,

  • 250 ml mleka,

  • 1 jajko,

  • sól,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • cukier,

  • 50 g startego żółtego sera,

  • ostra papryka w proszku,

  • masło i bułka tarta do formy




Ciasto
: mąkę, masło, 1/2 łyżeczki soli i 3 - 4 łyżki zimnej wody włożyć do malaksera. Szybko zmiksować. Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny.

Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.




Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy do zapiekania. Ciasto ponakłuwać widelcem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.


Farsz: mięso kurczaka pokroić w kostkę.

Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą. Przestudzić.

Wymieszać z jajkiem.

Dodać kurczaka i odsączony groszek. Wymieszać.




Masę wyłożyć na podpieczonym cieście.




Posypać startym serem 




oprószyć papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz