Tarta z kurczakiem, zapiekanka z gotowanym kurczakiem, rozwiązuje odwieczny problem - co zrobić z kurczakiem z rosołu kiedy mamy już dosyć pierogów, krokietów, pasztecików, kotletów z gotowanego kurczaka, pasztetów, zapiekanek ....
ciasto:
300 g mąki pszennej,
15 g masła,
sól,
farsz:
500 g ugotowanego kurczaka,
puszka groszku,
250 ml mleka,
1 jajko,
sól,
sok z 1/2 cytryny,
cukier,
50 g startego żółtego sera,
ostra papryka w proszku,
masło i bułka tarta do formy
Ciasto: mąkę, masło, 1/2 łyżeczki soli i 3 - 4 łyżki zimnej wody włożyć do malaksera. Szybko zmiksować. Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny.
Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy do zapiekania. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Farsz: mięso kurczaka pokroić w kostkę.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą. Przestudzić.
Wymieszać z jajkiem.
Dodać kurczaka i odsączony groszek. Wymieszać.
Masę wyłożyć na podpieczonym cieście.
Posypać startym serem
oprószyć papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz