Wieprzowina, schab karkowy lub środkowy duszony w warzywach.
Schab środkowy lub karkowy ok. 1,5 kg.,
2 średnie bataty,
4 marchewki,
biała część pora,
2 - 3 cebule,
3 ząbki czosnku,
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól,
cukier,
6 – 8 ziaren pieprzu,
3 ziela angielskie,
1 listek laurowy,
3 – 4 łyżki smalcu,
Cebule pokroić w grubsze ćwierćplasterki.
Marchewkę pokroić w grubsze półplasterki.
Bataty pokroić w kotkę.
Pora pokroić w półplasterki.
Czosnek rozgnieść.
Mięso podsmażyć na 2 łyżkach smalcu, na rumiano ze wszystkich stron.
Przełożyć na półmisek.
Na patelnię wrzucić cebulę i przesmażyć. Dodać marchewkę, czosnek i razem przesmażyć, następnie dodać bataty, paprykę i przesmażyć. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Na warzywach ułożyć mięso.
Wlać bulion lub wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu, lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.
Dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody.
Podałam z makaronem farfalle - kokardkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz