Ziemniaki duszone, ziemniaki po węgiersku według starej węgierskiej kuchni, z dodatkiem papryki i na smalcu, a nie na maśle klarowanym czy oleju. Na smalcu są najlepsze.
Najlepsze będą ziemniaki takie, które nie rozpadną się, czyli sałatkowe (typ kulinarny A).
1 kg niewielkich ziemniaków (w miarę równej wielkości),
3 - 4 łyżki smalcu,
2 – 3 cebule,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól,
250 ml śmietany – u mnie 30%,
natka pietruszki,
Ziemniaki odcedzić.
Cebule posiekać i podsmażyć na rozgrzanym smalcu.
Do podsmażonej cebuli wsypać paprykę, wrzucić ziemniaki i zamieszać delikatnie. Chwilę razem smażyć.
Oprószyć solą.
Wlać śmietanę, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut, aż ziemniaki będą gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz