Pyszny i zdrowy dodatek do gorącej, rozgrzewającej herbaty na jesienno-zimowe dni.
Kandyzowany imbir można dodawać do ciast, kompotów, konfitur. Można jeść jako przekąskę, jest tylko jeden problem – uzależnia.
Syrop, w którym gotujemy imbir jest również pysznym dodatkiem do herbaty, wody z cytryną, a nawet do wódki – wymieszać syrop ze spirytusem i otrzymamy pyszną, rozgrzewającą „nalewkę”.
400 g świeżego imbiru,
12 goździków,
700 g cukru – około 3 szklanki,
600 ml wody,
4 - 5 łyżek cukru pudru
Imbir cieniutko obrać i pokroić w cienkie plastry, najlepiej kroić je ukośnie.
Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować.
Dodać goździki i pokrojony imbir.
Gotować, aż plastry imbiru staną się szkliste i będą miękkie, około 30 – 40 minut.
Plastry imbiru odcedzić, syrop przelać do słoika.
Imbir rozłożyć na papierze do pieczenia.
Oprószyć cukrem pudrem z obu stron.
Odłożyć w przewiewne miejsce.
Gdy imbir wyschnie przełożyć do zakręcanego szczelnego słoiczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz