środa, 3 listopada 2021

Imbir kandyzowany



Pyszny i zdrowy dodatek do gorącej, rozgrzewającej herbaty na jesienno-zimowe dni.

Kandyzowany imbir można dodawać do ciast, kompotów, konfitur. Można jeść jako przekąskę, jest tylko jeden problem – uzależnia.

Syrop, w którym gotujemy imbir jest również pysznym dodatkiem do herbaty, wody z cytryną, a nawet do wódki – wymieszać syrop ze spirytusem i otrzymamy pyszną, rozgrzewającą „nalewkę”.


  • 400 g świeżego imbiru,

  • 12 goździków,

  • 700 g cukru – około 3 szklanki,

  • 600 ml wody,
  • 4 - 5 łyżek cukru pudru



Imbir cieniutko obrać i pokroić w cienkie plastry, najlepiej kroić je ukośnie.
Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować.
Dodać goździki i pokrojony imbir.
Gotować, aż plastry imbiru staną się szkliste i będą miękkie, około 30 – 40 minut.


Plastry imbiru odcedzić, syrop przelać do słoika.
Imbir rozłożyć na papierze do pieczenia.
Oprószyć cukrem pudrem z obu stron. Odłożyć w przewiewne miejsce. Gdy imbir wyschnie przełożyć do zakręcanego szczelnego słoiczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz