środa, 29 grudnia 2021

Kadayif z budyniem


Kadayif z budyniem to deser z ciasta filo pociętego w cieniutkie nitki, tak zwane anielskie włosy lub po prostu kadayif.

Kadayif z budyniem to pyszny deser z kremem budyniowym w chrupiącym cieście.

Ciasto kadayif można kupić w większości sklepów z produktami arabskimi.




  • Ciasto:

  • 300 g ciasta kadayif,

  • 5 łyżek cukru pudru,

  • 3 łyżki masła,

  • 1,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich,

  • krem:

  • 4 łyżki mąki,

  • 1 litr mleka,

  • 1 szklanka cukru,

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,

  • 1 żółtko,

  • 1 opakowanie cukru waniliowego,

  • 200 ml śmietany kremówki 30%,




Ciasto: ciasto kadayif pociąć i rozdzielić na pojedyncze nitki.

Do garnka z grubym dnem włożyć masło i je roztopić. Wrzucić ciasto i podgrzewać cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki.



Gdy ciasto zmieni trochę kolor, dodać orzechy i dalej smażyć mieszając.




Gdy ciasto się zrumieni, przełożyć je do miski i odstawić do ostygnięcia.

Krem: 900 ml mleka wlać do garnka i zagotować.

Obie mąki wymieszać w misce z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie wlać 100 ml mleka i dokładnie wymieszać.

Do miski z mieszaniną wlać 100 ml gorącego mleka, wymieszać i przelać całość do garnka z gorącym mlekiem. Postawić garnek na małym ogniu i mieszając doprowadzić do zagotowania.

Zdjąć garnek z ognia, budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Ostudzony budyń ubić, dalej ubijając dodać śmietanę.



Na dnie naczynia o wymiarach ok. 20 x 30 cm rozłożyć połowę ciasta, na nim ułożyć krem.



Krem przysypać resztą ciasta, lekko docisnąć.

Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz