Kadayif z budyniem to deser z ciasta filo pociętego w cieniutkie nitki, tak zwane anielskie włosy lub po prostu kadayif.
Kadayif z budyniem to pyszny deser z kremem budyniowym w chrupiącym cieście.
Ciasto kadayif można kupić w większości sklepów z produktami arabskimi.
Ciasto:
300 g ciasta kadayif,
5 łyżek cukru pudru,
3 łyżki masła,
1,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich,
krem:
4 łyżki mąki,
1 litr mleka,
1 szklanka cukru,
3 łyżki mąki kukurydzianej,
1 żółtko,
1 opakowanie cukru waniliowego,
200 ml śmietany kremówki 30%,
Ciasto: ciasto kadayif pociąć i rozdzielić na pojedyncze nitki.
Do garnka z grubym dnem włożyć masło i je roztopić. Wrzucić ciasto i podgrzewać cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
Gdy
ciasto zmieni trochę kolor, dodać orzechy i dalej smażyć
mieszając.
Gdy ciasto się zrumieni, przełożyć je do miski i odstawić do ostygnięcia.
Krem: 900 ml mleka wlać do garnka i zagotować.
Obie mąki wymieszać w misce z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie wlać 100 ml mleka i dokładnie wymieszać.
Do miski z mieszaniną wlać 100 ml gorącego mleka, wymieszać i przelać całość do garnka z gorącym mlekiem. Postawić garnek na małym ogniu i mieszając doprowadzić do zagotowania.
Zdjąć garnek z ognia, budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.
Ostudzony budyń ubić, dalej ubijając dodać śmietanę.
Na dnie naczynia o wymiarach ok. 20 x 30 cm rozłożyć połowę ciasta, na nim ułożyć krem.
Krem przysypać resztą ciasta, lekko docisnąć.
Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz