Piernik marchewkowy, ciasto marchewkowe z cynamonem i goździkami.
Pyszne aromatyczne ciasto według przepisu z PRL-u, z książki Zofii Czerny „Książka kucharska” wydanej w roku 1954 roku.
Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy marchewka, cukier, mąka, soda i przyprawy. Ciasto bez tłuszczu.
2 szklanki (około 400 g) drobno startej marchewki,
4 szklanki (około 680 g) mąki pszennej,
2 jajka,
1 szklanka cukru (200 g),
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków,
Do miski wrzucić startą marchewkę, mąkę, rozbełtane jajka, sodę i przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć do formy (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 – 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz