Schab wieprzowy – kotlety wieprzowe w powidłach śliwkowych, przepis z książki Edy Kierskiej Tania kuchnia na ciężkie czasy z 1916 roku.
Sos z powideł nieco zmieniłam, nie zagęściłam go mąką lecz dodałam trochę masła.
Kotlety:
4 kotlety schabowe grubości około 2 cm,
masło klarowane lub masło (do smażenia),
3 łyżki bułki tartej,
sól,
sos:
3 łyżki powideł śliwkowych,
sok z cytryny,
sól,
cukier,
2 łyżki zimnego masła
Kotlety włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu około 5 minut.
Mięso wyjąć i ostudzić.
Wywaru nie wylewać!
Przygotować sos: powidła śliwkowe wyłożyć na patelnię, wlać 300 ml wywaru z mięsa, mieszając zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny (1 – 2 łyżki), cukrem i solą.
Następnie dodać zimne masło pokrojone na kawałki i wymieszać.
Zdjąć z ognia.
Mięso obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle, na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz