Żur postny z grzybami, zupa postna, którą podaje się w Wielki Piątek, ale również często podczas kolacji wigilijnej.
Można go gotować na wywarze warzywnym, na mleku lub na wodzie.
Przedstawiam moją wersję żuru postnego.
0,5 l dobrego żurku,
60 g grzybów suszonych (u mnie prawdziwki i podgrzybki),
1 cebula,
2 – 3 ząbki czosnku,
2 – 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe, aby się nie rozpadały podczas gotowania),
listek laurowy,
2 – 3 ziarna ziela angielskiego,
6 – 8 ziaren pieprzu,
sól,
szczypta cukru,
2 łyżki oleju,
Grzyby włożyć do garnuszka, zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić na około godzinę.
Grzyby odsączyć, płynu w którym się moczyły nie wylewać!
Grzyby pokroić.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju,
dodać czosnek. Przesmażyć.
Dodać grzyby, wlać wodę, w której się moczyły i dusić, aż grzyby będą miękkie.
Do podduszonych grzybów z cebulą, dodać ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały.
Następnie dodać żurek zamieszać i zagotować.
Gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.
Można dodać śmietanę, ale nie ma potrzeby.
Żur z suszonymi grzybami, to coś co praktykuję już od kilku lat i uważam, że jest doskonały! Dużo lepszy niż zwykły żur i dużo lepszy niż zwykła grzybowa:P Takie połączenie doskonałe:D
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Super połączenie :)
Usuń