Błyskawiczne faworki, faworki z ciasta francuskiego, do przygotowania w przeciągu pół godziny. Idealne gdy nie mamy czasu, a przydałby się jakiś deser.
Wystarczy ciasto francuskie (oczywiście domowe lepsze, ale na to trzeba trochę więcej czasu), tłuszcz do smażenia (u mnie zdecydowanie smalec) i cukier puder do posypania, a jakby jeszcze był cukier waniliowy to byłoby jeszcze lepiej.
Ciasto francuskie położyć na blacie oprószonym mąką.
Ciasto lekko oprószyć mąką i lekko rozwałkować,
pokroić (nożem lub radełkiem) na paski szerokości około 2,5 - 3 cm i długości takiej, aby zmieściły się na patelni.
Na środku każdego paska należy zrobić nacięcie wzdłuż – około 3-5 cm, przez które należy przewinąć pasek.
Do tłuszczu dodać rum lub spirytus i rozgrzać.
Faworki smażyć w gorącym tłuszczu na jasnozłoty kolor z każdej strony. Usmażone wyjmować na na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.
Ostudzone oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym..
Ułożyć na półmisku w piramidkę.
Ciasto francuskie,
2 kostki smalcu,
cukier puder do posypania faworków,
cukier waniliowy,
1 łyżka mąki pszennej,
50 ml spirytusu lub rumu,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz