czwartek, 27 stycznia 2022

Błyskawiczne faworki, faworki z ciasta francuskiego


Błyskawiczne faworki, faworki z ciasta francuskiego, do przygotowania w przeciągu pół godziny. Idealne gdy nie mamy czasu, a przydałby się jakiś deser.

Wystarczy ciasto francuskie (oczywiście domowe lepsze, ale na to trzeba trochę więcej czasu), tłuszcz do smażenia (u mnie zdecydowanie smalec) i cukier puder do posypania, a jakby jeszcze był cukier waniliowy to byłoby jeszcze lepiej.



Ciasto francuskie położyć na blacie oprószonym mąką.

Ciasto lekko oprószyć mąką i lekko rozwałkować,

pokroić (nożem lub radełkiem) na paski szerokości około 2,5 - 3 cm i długości takiej, aby zmieściły się na patelni.




Na środku każdego paska należy zrobić nacięcie wzdłuż – około 3-5 cm, przez które należy przewinąć pasek.

Do tłuszczu dodać rum lub spirytus i rozgrzać.

Faworki smażyć w gorącym tłuszczu na jasnozłoty kolor z każdej strony. Usmażone wyjmować na na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.

Ostudzone oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym..

Ułożyć na półmisku w piramidkę.



  • Ciasto francuskie,

  • 2 kostki smalcu,

  • cukier puder do posypania faworków,

  • cukier waniliowy,

  • 1 łyżka mąki pszennej,

  • 50 ml spirytusu lub rumu,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz