Cantucci toskańskie ciasteczka z całymi migdałami. Pieczone są dwa razy przez co stają się kruche i chrupiące. Ciasteczka przeważnie je się do kawy lub wina, maczając je w napoju.
250 g mąki pszennej,
180 g cukru pudru,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
skórka otarta z pomarańczy (około 1 łyżeczki),
wanilia – cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy,
130 g migdałów w skórkach!
Mąkę, cukier puder i proszek wsypać do miski, wymieszać.
Dodać rozbełtane jajka, skórkę pomarańczową i wanilię. Zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto.
Dodać migdały i zagnieść razem.
Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką.
Podzielić na dwie porcje i uformować z nich, zmoczonymi dłońmi, wałki o długości około 30 cm.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 30 minut, do zrumienienia.
Upieczone ciasto odstawić na kilka minut, aby lekko przestygło, a następnie pokroić je (najlepiej nożem ząbkowanym do chleba) w ukośne plastry o grubości około 1,5 cm.
Ciasteczka rozłożyć ponownie na blasze i wstawić do piekarnika na 10 -15 minut.
Upieczone ciasteczka przełożyć na ruszt i odstawić do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz