poniedziałek, 17 stycznia 2022

Cantucci

 


Cantucci toskańskie ciasteczka z całymi migdałami. Pieczone są dwa razy przez co stają się kruche i chrupiące. Ciasteczka przeważnie je się do kawy lub wina, maczając je w napoju.


  • 250 g mąki pszennej,

  • 180 g cukru pudru,

  • 2 jajka,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • skórka otarta z pomarańczy (około 1 łyżeczki),

  • wanilia – cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy,

  • 130 g migdałów w skórkach!




Mąkę, cukier puder i proszek wsypać do miski, wymieszać.

Dodać rozbełtane jajka, skórkę pomarańczową i wanilię. Zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto.

Dodać migdały i zagnieść razem.

Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką.

Podzielić na dwie porcje i uformować z nich, zmoczonymi dłońmi, wałki o długości około 30 cm.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec około 30 minut, do zrumienienia.

Upieczone ciasto odstawić na kilka minut, aby lekko przestygło, a następnie pokroić je (najlepiej nożem ząbkowanym do chleba) w ukośne plastry o grubości około 1,5 cm.

Ciasteczka rozłożyć ponownie na blasze i wstawić do piekarnika na 10 -15 minut.

Upieczone ciasteczka przełożyć na ruszt i odstawić do ostudzenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz