Kotlety z ryżu z gotowanym kurczakiem to sposób na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu.
1 szklanka ryżu,
350 – 400 g gotowanego kurczaka,
biała część pora (około 140 g),
2 jajka,
1 - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki siekanej natki pietruszki,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
1,5 łyżki masła,
tłuszcz do smażenia,
bułka tarta
Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 370 ml wody, dodać 1 łyżkę masła i 1/2 łyżeczki soli.
Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut.
Ugotowany ryż odstawić do ostygnięcia.
Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
Pora poddusić na maśle.
Mięso kurczaka drobno pokroić.
Do ryżu dodać kurczaka, pora i pietruszkę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem (można również dodać trochę ostrej papryki).
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, rozbełtane jajka i dokładnie wymieszać.
Formować kule, obtaczać w bułce tartej i spłaszczać.
Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na zbyt silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe.
I nie naciskamy/spłaszczamy kotletów w trakcie smażenia.
Podałam z tartą marchewką z jabłkiem i chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz