poniedziałek, 31 stycznia 2022

Kotlety z ryżu z gotowanym kurczakiem


Kotlety z ryżu z gotowanym kurczakiem to sposób na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu.


  • 1 szklanka ryżu,

  • 350 – 400 g gotowanego kurczaka,

  • biała część pora (około 140 g),

  • 2 jajka,

  • 1 - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,

  • sól,

  • świeżo zmielony pieprz,

  • 1,5 łyżki masła,

  • tłuszcz do smażenia,

  • bułka tarta



Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 370 ml wody, dodać 1 łyżkę masła i 1/2 łyżeczki soli.

Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut.

Ugotowany ryż odstawić do ostygnięcia.

Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie półplasterki.

Pora poddusić na maśle.

Mięso kurczaka drobno pokroić.

Do ryżu dodać kurczaka, pora i pietruszkę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem (można również dodać trochę ostrej papryki).

Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, rozbełtane jajka i dokładnie wymieszać.

Formować kule, obtaczać w bułce tartej i spłaszczać.

Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na zbyt silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe.

I nie naciskamy/spłaszczamy kotletów w trakcie smażenia.

Podałam z tartą marchewką z jabłkiem i chrzanem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz