Kołduny, małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa.
Przeważnie jest to baranina lub wołowina.
Proponuję kołduny, pierożki z piersi kaczki.
Można podawać w rosole, barszczu czerwonym lub polane masłem.
Farsz:
2 piersi kaczki ze skórą,
sól,
majeranek,
3 ząbki czosnku,
pieprz świeżo zmielony,
bulion (około 50 ml),
ciasto:
450 ml mąki pszennej,
250 ml ciepłej wody,
szczypta soli,
Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Farsz: zemleć piersi z kaczki - mięso razem ze skórą. Do mięsa wlać bulion (nie za dużo, tak aby farsz był niezbyt zwarty – tak aby można było z niego lepić kulki, ale żeby nie były ścisłe a raczej luźne). Dodać rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na „jeden raz” – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki sklejać i końce zawijać.
Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować około 4-5 minut. Podawać w bulionie lub polane masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz