czwartek, 20 stycznia 2022

Pierożki, kołduny z kaczki


Kołduny, małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa.

Przeważnie jest to baranina lub wołowina.

Proponuję kołduny, pierożki z piersi kaczki.

Można podawać w rosole, barszczu czerwonym lub polane masłem.


  • Farsz:

  • 2 piersi kaczki ze skórą,

  • sól,

  • majeranek,

  • 3 ząbki czosnku,

  • pieprz świeżo zmielony,

  • bulion (około 50 ml),


  • ciasto:

  • 450 ml mąki pszennej,

  • 250 ml ciepłej wody,

  • szczypta soli,




Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.

Farsz: zemleć piersi z kaczki - mięso razem ze skórą. Do mięsa wlać bulion (nie za dużo, tak aby farsz był niezbyt zwarty – tak aby można było z niego lepić kulki, ale żeby nie były ścisłe a raczej luźne). Dodać rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na „jeden raz” – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki sklejać i końce zawijać.




Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować około 4-5 minut. Podawać w bulionie lub polane masłem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz