czwartek, 3 lutego 2022

Tiramisu

Tiramisu włoski deser, który prawdopodobnie powstał w 1800 roku w domu uciechy w Treviso. Podawany był klientom na pożegnanie. Ponieważ wszystkie składniki deseru są bardzo pożywne podawany był w celu podreperowania sił panów, aby „rozwiązać problemy, jakie mogli mieć ze swoimi obowiązkami małżeńskimi po powrocie do żon”

Prawdziwe tiramisu składało się z biszkoptów, serka mascarpone, jajek, cukru, kawy i kakao. Wersja z bitą śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone powstała później, znacznie później.



Pamiętajmy, aby jajka przed rozbiciem sparzyć!

Żółtka utrzeć z cukrem na kogel – mogel.

Do utartych żółtek dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, utrzeć.

Białka ubić na sztywna pianę.

Dokładnie, ale delikatnie wymieszać masę serową z ubitą pianą.

Biszkopty maczać w naparze kawy (do kawy można dodać trochę marsali lub likieru kawowego), układać w naczyniu namoczoną (tą z cukrem) stroną do dołu.

Na warstwie biszkoptów ułożyć połowę masy serowej.

Na masie serowej ułożyć drugą warstwę biszkoptów maczanych w kawie.

Przykryć biszkopty resztą masy serowej i posypać kakao.

Schłodzić.




  • 300 g biszkoptów,

  • 4 jajka,

  • 500 g serka mascarpone,

  • 100 g cukru pudru,

  • mocny napar kawy (u mnie 6 filiżanek espresso),

  • kakao do posypania deseru,





1 komentarz: