Tiramisu włoski deser, który prawdopodobnie powstał w 1800 roku w domu uciechy w Treviso. Podawany był klientom na pożegnanie. Ponieważ wszystkie składniki deseru są bardzo pożywne podawany był w celu podreperowania sił panów, aby „rozwiązać problemy, jakie mogli mieć ze swoimi obowiązkami małżeńskimi po powrocie do żon”
Prawdziwe tiramisu składało się z biszkoptów, serka mascarpone, jajek, cukru, kawy i kakao. Wersja z bitą śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone powstała później, znacznie później.
Pamiętajmy, aby jajka przed rozbiciem sparzyć!
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel – mogel.
Do utartych żółtek dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, utrzeć.
Białka ubić na sztywna pianę.
Dokładnie, ale delikatnie wymieszać masę serową z ubitą pianą.
Biszkopty maczać w naparze kawy (do kawy można dodać trochę marsali lub likieru kawowego), układać w naczyniu namoczoną (tą z cukrem) stroną do dołu.
Na warstwie biszkoptów ułożyć połowę masy serowej.
Na masie serowej ułożyć drugą warstwę biszkoptów maczanych w kawie.
Przykryć biszkopty resztą masy serowej i posypać kakao.
Schłodzić.
300 g biszkoptów,
4 jajka,
500 g serka mascarpone,
100 g cukru pudru,
mocny napar kawy (u mnie 6 filiżanek espresso),
kakao do posypania deseru,
Uwielbiam tiramisu :)
OdpowiedzUsuń