Zapiekanka z gotowanych ziemniaków i mięsa mielonego.
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować i rozetrzeć.
Do ziemniaków wlać mleko, dodać rozbełtane jajko, masło i dokładnie wymieszać.
Bułkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.
Mięso, bułkę i cebulę zemleć.
Doprawić do smaku solą, chrzanem (około 2 – 3 łyżki chrzanu).
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć 1/3 masy ziemniaczanej, na niej ułożyć 1/2 masy mięsnej, kolejną 1/3 część masy ziemniaczanej, resztę masy mięsnej i przykryć pozostałą masą ziemniaczaną.
Posmarować śmietaną.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.
Ziemniaki:
1,1 kg ziemniaków (typ kulinarny B),
80 ml mleka,
jajko,
1 – 1,5 łyżki masła,
nadzienie:
400 g łopatki wieprzowej,
1 sucha bułka (kajzerka),
1 cebula,
chrzan,
60 ml śmietany 18%,
sól,
tłuszcz do wysmarowania formy.
Wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńNamiętnie
OdpowiedzUsuń