Poranna kawa i sok pomarańczowy w jednym, kawowo - pomarańczowy sernik na zimno.
Z podanej ilości składników otrzymałam 12 serniczków o wymiarach 4 x 9 cm.
Sernik pomarańczowy:
2 serki śmietankowe homogenizowane (łącznie 400 g),
100 ml soku pomarańczowego,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
200 ml mleka słodzonego skondensowanego,
14 g żelatyny,
sernik kawowy:
2 serki śmietankowe homogenizowane (łącznie 400 g),
2 espresso (100 ml),
200 ml mleka słodzonego skondensowanego,
14 g żelatyny,
100 g migdałów prażonych solonych,
Sernik pomarańczowy: sok zagotować lekko przestudzić. Wlać do miseczki z żelatyną i mieszać do rozpuszczenia żelatyny.
2 serki ubić z cukrem i z mlekiem skondensowanym. Podczas ubijania dodać sok z żelatyną. Ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość i będzie pulchna.
Masę przełożyć do przygotowanych foremek przepłukanych zimną wodą.
Sernik kawowy: gorącą kawę wlać do miseczki z żelatyną i mieszać do rozpuszczenia żelatyny.
2 serki ubić z cukrem i z mlekiem skondensowanym. Podczas ubijania dodać kawę z żelatyną. Ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość i będzie pulchna.
Masę wyłożyć na masę pomarańczową
Migdały niezbyt drobno zmiksować.
Posypać z wierzchu serniczki, lekko docisnąć dłonią.
Odstawić do lodówki na 2 – 3 godziny.
Przed podaniem wyjąć z formy i odwrócić do „góry nogami”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz