Babka drożdżowa pomarańczowa ponczowa.
Babka:
500 g mąki pszennej krupczatki,
6 żółtek,
130 g cukru,
2 średnie pomarańcze (po ugotowaniu ok. 330 g),
150 ml soku z pomarańczy,
60 g świeżych lub 20 g suchych drożdży,
100 g masła,
skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy,
szczypta soli,
rodzynki – 50-100 g,
masło i bułka tarta do formy,
poncz:
120 ml soku z pomarańczy,
60 g cukru,
60 ml rumu,
1 - 2 łyżki soku z cytryny,
kawałeczek skórki cytrynowej
Babka: pomarańcze włożyć do garnka i zalać wrząca wodą. Gotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze pokroić , wyrzucić pestki i zemleć.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Sok zagotować, lekko przestudzić.
Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać 3 - 4 łyżki mąki i letni sok pomarańczowy. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę pomarańczową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, przecier z gotowanych pomarańczy i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać.
Przełożyć do formy, do 1/3 wysokości i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Poncz: zagotować wodę z cukrem, sokiem i skórką cytrynową. Zdjąć z ognia, wlać rum.
Gdy ostygnie, babkę ułożyć na talerzu i polać ją ponczem. Polewać, aż zdecydowaną większość płynu babka wchłonie.
Może to gusła i zabobony, ale – ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów!
Cudna, a jak trzyma świeżość , bo i te pomarańcze i poncz, chyba bardzo dobrze?
OdpowiedzUsuńChyba tak w normie, nigdy nie miałam możliwości sprawdzenia, gdyż zawsze znika zanim się obejrzę ;)
Usuńba, taka pyszna baba długo nie poleży
Usuńmam jeszcze tylko pytanie ten mus z gotowanej pomarańczy dodać do ciasta razem z rozczynem i żółtkami tak?
Usuńtak :)
UsuńDziękuję :) pozdrawiam , napaliłam się na ta babę, jest taka piękna
UsuńDzięki :) Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń