niedziela, 10 kwietnia 2022

Suflet z pieczarek



Pyszny, delikatny suflet z pieczarek według przepisu pani Elżbiety. Elżbiety Kiewnarskiej przedwojennej autorki przepisów kulinarnych, które między innymi ukazywały się w broszurach wydawnictwa Bluszcz, wydawanych w dwudziestoleciu międzywojennym. Suflet z pieczarek pochodzi z broszury „Potrawy i konserwy z grzybów”.




  • 500 g pieczarek,

  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule,

  • 3 jajka,

  • masło,

  • 3 łyżki mąki pszennej,

  • sól,

  • pieprz świeżo zmielony,

  • bułka tarta do foremek,



Foremki/kokilki/ramekiny do zapiekania wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą.


Cebule pokroić w półplasterki.

Pieczarki oczyścić i pokroić.

Na łyżce masła podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i razem smażyć do odparowania płynu.

Pieczarki zemleć w maszynce do mięsa, ja mielę 3 razy, aby pieczarki były bardziej rozdrobnione. Pieczarki doprawić do smaku. solą i pieprzem.

Do garnka włożyć łyżkę masła, wlać szklankę wody i wsypać 3 łyżki mąki. Gotować mieszając, pilnując aby nie powstały grudki. Gotować do czasu, aż „zacznie odstawać od garnka”. Powinniśmy otrzymać w miarę gęsty sos beszamelowy.




Do jeszcze ciepłego, ale nie gorącego sosu dodać rozbełtane żółtka i energicznie wymieszać.

Następnie dodać pieczarki i wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę.

Dodać do masy pieczarkowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do przygotowanych foremek, do 2/3 ich wysokości.

Kokilki ustawić w większej (u mnie blaszanej) formie wyłożonej papierem do pieczenia, do której wlać gorącą wodę, mniej więcej do połowy wysokości kokilek.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut. Suflety powinny wyrosnąć i się zrumienić.

Suflety podawać zaraz po upieczeniu. Podawać w foremce.



Podawać z roztopionym masłem.







2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł, nie robiłam jeszcze sufletu z pieczarkami. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, nareszcie uzyje tych foremek, bo tylko stoja zapomniane w szafce :)

    OdpowiedzUsuń