Pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem.
Rabarbar: rabarbar obrać, pokroić na 2 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
Po tym czasie rabarbar przełożyć na sito, aby go odsączyć.
Syropu nie wylewać, będzie świetnym dodatkiem do wody.
Orzechy: orzechy wymieszać z cukrem i białkiem, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 - 15 minut.
Ciasto: mleko podgrzać. Do miseczki wsypać drożdże, wlać 100 ml mleka, wsypać 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na parę minut.
Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać drożdże, mąkę i wanilię (cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii). Wyrabiać, następnie dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto będzie luźne. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Masa budyniowa: zagotować mleko. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem. Dodać trochę gorącego mleka, wymieszać i wlać do reszty mleka. Mieszając zagotować.
Formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Na rabarbarze rozłożyć budyń, uważając aby budyń nie dotykał do formy.
Posypać orzechami włoskimi prażonymi.
Przykryć pozostałym ciastem.
Posmarować mlekiem wymieszanym z wodą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 50 - 60 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Kroić dopiero gdy będzie ostudzone, w przeciwnym razie wypłynie budyń.
Ciasto:
500 g mąki pszennej,
150 g cukru,
130 g masła,
5 jajek,
300 ml mleka,
7 g suchych drożdży,
wanilia lub cukier waniliowy,
rabarbar:
2 kg rabarbaru,
1,5 szklanki cukru,
masa budyniowa:
700 ml mleka,
2 opakowania budyniu bez cukru (u mnie jeden waniliowy, drugi z kawałkami malin),
5 łyżek cukru,
orzechy:
100 g orzechów włoskich,
2 łyżki cukru,
1/2 białka,
masło i bułka tarta do wysypania formy,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz