Cobbler pyszny deser z owoców zapieczonych pod ciastem, nie kruszonką. Podaje się go na ciepło lub na zimno. Świetnym dodatkiem do niego będzie bita śmietana lub lody.
Przygotowałam cobbler z rabarbarem.
Rabarbar: rabarbar obrać, pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Połowę rabarbaru wrzucić do garnka, wsypać cukier, dodać posiekany rozmaryn i gotować, aż rabarbar prawie się rozgotuje. Następnie dodać resztę rabarbaru wymieszaną z mąką kukurydzianą i zagotować.
Orzechy: orzechy wymieszać z cukrem i białkiem, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 - 15 minut.
Ciasto: do miski miksera wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, cukier lub ekstrakt waniliowy i zmiksować. Następnie dodać mleko i zagnieść ciasto.
Formę do zapiekania wysmarować masłem.
Przełożyć rabarbar do formy.
Ciasto rozwałkować dość grubo, wyciąć kółka, kwadraciki, gwiazdki... i przykryć nimi owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-20 minut.
Rabarbar:
1 kg rabarbaru,
1/4 szklanki cukru,
gałązka rozmarynu,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
ciasto:
170 g mąki pszennej,
50 g zimnego masła,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
40 g drobnego cukru,
80 ml mleka,
cukier lub ekstrakt waniliowy,
orzechy (ten etap można pominąć):
100 g orzechów włoskich,
2 łyżki cukru,
1/2 białka,
„posypka”:
2 łyżki cukru trzcinowego,
2 łyżki mleka,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz