środa, 25 maja 2022

Cobbler z rabarbarem

 


Cobbler pyszny deser z owoców zapieczonych pod ciastem, nie kruszonką. Podaje się go na ciepło lub na zimno. Świetnym dodatkiem do niego będzie bita śmietana lub lody.




Przygotowałam cobbler z rabarbarem.

Rabarbar: rabarbar obrać, pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Połowę rabarbaru wrzucić do garnka, wsypać cukier, dodać posiekany rozmaryn i gotować, aż rabarbar prawie się rozgotuje. Następnie dodać resztę rabarbaru wymieszaną z mąką kukurydzianą i zagotować.

Orzechy: orzechy wymieszać z cukrem i białkiem, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 - 15 minut.

Ciasto: do miski miksera wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, cukier lub ekstrakt waniliowy i zmiksować. Następnie dodać mleko i zagnieść ciasto.

Formę do zapiekania wysmarować masłem.




Przełożyć rabarbar do formy.



Posypać go orzechami.



Ciasto rozwałkować dość grubo, wyciąć kółka, kwadraciki, gwiazdki... i przykryć nimi owoce.



Posmarować mlekiem i posypać cukrem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-20 minut.




  • Rabarbar:

  • 1 kg rabarbaru,

  • 1/4 szklanki cukru,

  • gałązka rozmarynu,

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,


  • ciasto:

  • 170 g mąki pszennej,

  • 50 g zimnego masła,

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 40 g drobnego cukru,

  • 80 ml mleka,

  • cukier lub ekstrakt waniliowy,


  • orzechy (ten etap można pominąć):

  • 100 g orzechów włoskich,

  • 2 łyżki cukru,

  • 1/2 białka,


  • posypka”:

  • 2 łyżki cukru trzcinowego,

  • 2 łyżki mleka,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz