Pasztet jajeczno – pieczarkowy to takie jajka faszerowane pieczarkami, ale łatwiej go przygotować, nie trzeba bawić się z przecinaniem i nadziewaniem skorupek.
Ugotowane jajka posiekać (ja ścieram na tarce o średnich oczkach).
Pieczarki oczyścić i posiekać lub zetrzeć na tarce.
Cebulę posiekać w drobną kostkę i udusić na maśle dodając trochę soli. Cebulę przełożyć do miseczki i na tej samej patelni poddusić pieczarki. Gdy pieczarki się uduszą połączyć je z cebulą. Dodać posiekane jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę. Wymieszać.
Odstawić do ostudzenia.
Żółtka utrzeć, wymieszać z ostudzoną masą jajeczno - pieczarkową.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą i tartą bułką.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 – 50 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Plastry pasztetu można oprószyć bułka tartą i podsmażyć na maśle.
Można też panierować je jak kotlety schabowe – obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej i usmażyć na maśle.
5 jajek ugotowanych na twardo,
4 jajka surowe,
200 g cebuli,
500 g pieczarek,
60 g masła,
sól,
pieprz,
150 ml tartej bułki,
125 ml śmietanki 18%,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz