wtorek, 31 maja 2022

Pasztet jajeczno - pieczarkowy


Pasztet jajeczno – pieczarkowy to takie jajka faszerowane pieczarkami, ale łatwiej go przygotować, nie trzeba bawić się z przecinaniem i nadziewaniem skorupek.

Ugotowane jajka posiekać (ja ścieram na tarce o średnich oczkach).

Pieczarki oczyścić i posiekać lub zetrzeć na tarce.

Cebulę posiekać w drobną kostkę i udusić na maśle dodając trochę soli. Cebulę przełożyć do miseczki i na tej samej patelni poddusić pieczarki. Gdy pieczarki się uduszą połączyć je z cebulą. Dodać posiekane jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę. Wymieszać.

Odstawić do ostudzenia.

Żółtka utrzeć, wymieszać z ostudzoną masą jajeczno - pieczarkową.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą i tartą bułką.

Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 – 50 minut.

Podawać na ciepło lub na zimno.




Plastry pasztetu można oprószyć bułka tartą i podsmażyć na maśle.




Można też panierować je jak kotlety schabowe – obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej i usmażyć na maśle.



  • 5 jajek ugotowanych na twardo,

  • 4 jajka surowe,

  • 200 g cebuli,

  • 500 g pieczarek,

  • 60 g masła,

  • sól,

  • pieprz,

  • 150 ml tartej bułki,

  • 125 ml śmietanki 18%,





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz