Szparagi w cieście francuskim są świetną przekąską na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas imprez domowych jak i na działce, pikniku....
Najlepsze będą szparagi zielone, ale białe też będą pyszne.
Odłamać końcówki szparagów – nie obcinamy, tylko odłamujemy, dzięki temu nie będzie włóknistych końcówek.
Szparagi obrać, najlepiej obieraczką do miękkich warzyw.
Zielonych szparagów prosto z pola nie musimy obierać.
Białe szparagi ugotować – wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli. Gotować pod przykryciem, 5 minut od zagotowania.
Ciasto francuskie pociąć w paski o szerokości około 1,5 cm.
Zawinąć ciasto wokół szparagów.
Posmarować rozbełtanym jajkiem,
posypać czarnuszką lub sezamem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 – 20 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Pęczek szparagów,
opakowanie ciasta francuskiego,
jajko,
ziarna czarnuszki lub sezamu,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz