Naleśniki pieczone, naleśniki pieczone z truskawkami, dutch baby z truskawkami.
Na późne śniadanie, podobiadek, obiad lub wczesną kolację.
Z truskawkami, ale nie za słodkie.
Mało pracy a efekt wspaniały.
Można je przygotować również z innymi owocami.
Truskawki umyć, odszypułkować. Pokroić w ćwiartki lub połówki, zależy od ich wielkości. Podzielić na dwie części.
Naleśnik: do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleko, szczyptę soli,wszystko wymieszać mikserem. Patelnię lub naczynie (o średnicy około 20 cm) do zapiekania rozgrzać rozpuszczając na nim masło. Wlać na nie ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 – 20 minut.
Gdy naleśnik będzie się piekł, na patelnię wsypać cukier, gdy się zacznie rozpuszczać dodać masło. Gdy masło się roztopi wsypać połowę truskawek i mieszając przesmażyć.
Truskawki przełożyć do miseczki, sos wytworzony podczas smażenia pozostawić na patelni.
Gotując zredukować go do konsystencji syropu.
Wlać do truskawek.
Dodać ocet i wymieszać.
Wrzucić pozostałe truskawki i wymieszać.
Śmietanę lekko ubić z cukrem pudrem.
Na upieczonym naleśniku ułożyć truskawki.
Na nie wyłożyć lekko ubitą śmietanę
i polać sosem z truskawek.
Można posypać podprażonymi płatkami migdałów.
Naleśnik:
2 jajka,
120 ml mleka,
60 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki do kawy soli,
łyżeczka do kawy cynamonu
masło do smażenia
truskawki:
400 g truskawek,
2 łyżki masła,
1,5 łyżki cukru,
1 - 2 łyżki octu winnego, u mnie ocet z kwiatów czarnego bzu,
śmietana:
150 ml śmietany kremówki,
1 łyżeczka cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz