Szparagi zapiekane w cieście francuskim z serem typu parmezan są świetną przekąską na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas imprez domowych jak i na działce lub pikniku.
Najlepsze będą szparagi zielone.
Odłamać końcówki szparagów – nie obcinamy, tylko odłamujemy, dzięki temu nie będzie włóknistych twardych końcówek.
Szparagi obrać, najlepiej obieraczką do miękkich warzyw.
Ciasto francuskie pociąć w prostokąty lub kwadraty (ciasto z jednego opakowania podzieliłam na 6 części).
Ciasto posmarować rozmąconym jakiem.
Ułożyć szparagi, posypać serem.
Złożyć ciasto.
Posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałów.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 – 20 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Pęczek szparagów,
opakowanie ciasta francuskiego,
100 g świeżo starego sera twardego (u mnie Džiugas),
2 – 3 łyżki płatków migdałów,
1 jajko,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz