piątek, 8 lipca 2022

Kotlety z jajek z kaszą


Kotlety z jajek z kaszą, można przygotować z kaszą perłową lub jaglaną. Jeżeli użyjemy kaszy jaglaną należy ją sparzyć przed gotowaniem.



Kaszę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą, dodać pół łyżeczki soli, przykryć i zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.

7 jajek ugotować na twardo. Jajka obrać, posiekać.

Do kaszy dodać jajka, koperek lub szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodać rozbełtane jajko i wymieszać.

Uformować kotleciki.

Obtoczyć je w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.




  • 120 ml kaszy perłowej lub jaglanej,

  • 190 ml wody,

  • sól,

  • świeżo mielony pieprz,

  • 8 jajek,

  • 2 łyżki siekanego koperku lub szczypiorku,

  • bułka tarta,

  • masło klarowane lub masło i olej do smażenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz