Kotlety z jajek z kaszą, można przygotować z kaszą perłową lub jaglaną. Jeżeli użyjemy kaszy jaglaną należy ją sparzyć przed gotowaniem.
Kaszę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą, dodać pół łyżeczki soli, przykryć i zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
7 jajek ugotować na twardo. Jajka obrać, posiekać.
Do kaszy dodać jajka, koperek lub szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać rozbełtane jajko i wymieszać.
Uformować kotleciki.
Obtoczyć je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
120 ml kaszy perłowej lub jaglanej,
190 ml wody,
sól,
świeżo mielony pieprz,
8 jajek,
2 łyżki siekanego koperku lub szczypiorku,
bułka tarta,
masło klarowane lub masło i olej do smażenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz