Ciasto francuskie często kupuję gotowe.
Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu.
A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję mini tarty z brzoskwiniami lub nektarynkami.
Z podanych poniżej składników upiekłam 4 mini tarty (foremki o średnicy 12 cm).
Brzoskwinie lub nektarynki obrać, wyjąć pestki. Pokroić.
Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki).
2 jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać cukier waniliowy i sok cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami.
Ciasto francuskie rozwałkować do wymaganej wielkości, wszystko zależy od posiadanych form.
Formy do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć je ciastem.
Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem.
Na cieście ułożyć owoce.
Na owoce wylać masę jajeczną.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na najniższy poziom na 25 – 25 minut, aż masa ładnie się zrumieni.
Ciasto francuskie (u mnie 460 g),
4 – 5 brzoskwiń lub nektarynek,
3 jajka,
80 g migdałów,
60 g cukru pudru,
cukier waniliowy,
sok z 1/2 cytryny,
Super przepis! Ciekawy pomysł i rozwiązanie, a do tego tarty bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) serdecznie pozdrawiam :)
Usuń