Omlet z kwiatami cukinii i zielonym groszkiem.
Płatki kwiatów cukinii lekko rozchylić, wyrwać pręciki.
Strączki groszku umyć, obciąć końce i pozbyć się łyka, przekroić na skos każdy strąk na 3 – 4 paski pod skosem.
Jajka roztrzepać, wymieszać z groszkiem.
Na patelnię włożyć 2 łyżki masła.
Na stopione masło wlać roztrzepane jajka z groszkiem. Oprószyć solą.
Gdy omlet lekko się zetnie od spodu ułożyć na wierzchu kwiaty cukinii.
Smażyć chwilę pod przykryciem.
Gdy omlet od spodu się zarumieni, zsunąć go na duży płaski talerz. Patelnię posmarować masłem. Omlet przerzuć na patelnię wierzchem (czyli kwiatami cukinii) do dołu.
Smażyć
chwilę (około pół minuty), zsunąć omlet na talerz.
Podawać.
5 jajek,
2 – 3 łyżki masła,
100 g strączków groszku,
kilka kwiatów cukinii (u mnie męskie kwiaty),
sól,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz