sobota, 10 września 2022

Ciastka ze śliwkami


Ciasto francuskie przeważnie kupuję gotowe. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu.

A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję ciastka z ciasta francuskiego ze śliwkami.


Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać.

Śliwki pokroić na połówki, pestki wyrzucić.

Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki).

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami.




Ciastem francuskim wyłożyć foremki (u mnie 4 foremki 10 x 5 cm i głębokości 3 cm), nie zapominając o zostawieniu ciasta do przykrycia ciastek.

Do każdego zagłębienia wsypać orzechy włoskie.



Następnie ułożyć śliwki.



Na nie wylać masę migdałowo- jajeczną.



Przykryć ciastem i lekko docisnąć brzegi ciasta.

Posmarować rozbełtanym żółtkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na najniższy poziom na 25 – 30 minut, aż masa ładnie się zrumieni. 

Upieczone ciasteczka wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.




  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (z masłem),


  • 8 śliwek (u mnie Węgierka Dąbrowicka),

  • 2-3 łyżki orzechów włoskich,


  • 2 jajka,

  • 80 g migdałów,

  • 60 g cukru pudru,

  • sok z 1/2 cytryny,


  • żółtko


  • cukier puder do posypania ciastek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz