Ciasto francuskie przeważnie kupuję gotowe. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu.
A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję ciastka z ciasta francuskiego ze śliwkami.
Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać.
Śliwki pokroić na połówki, pestki wyrzucić.
Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki).
Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami.
Ciastem francuskim wyłożyć foremki (u mnie 4 foremki 10 x 5 cm i głębokości 3 cm), nie zapominając o zostawieniu ciasta do przykrycia ciastek.
Do każdego zagłębienia wsypać orzechy włoskie.
Następnie ułożyć śliwki.
Na nie wylać masę migdałowo- jajeczną.
Przykryć ciastem i lekko docisnąć brzegi ciasta.
Posmarować rozbełtanym żółtkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na najniższy poziom na 25 – 30 minut, aż masa ładnie się zrumieni.
Upieczone ciasteczka wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.
1 opakowanie ciasta francuskiego (z masłem),
8 śliwek (u mnie Węgierka Dąbrowicka),
2-3 łyżki orzechów włoskich,
2 jajka,
80 g migdałów,
60 g cukru pudru,
sok z 1/2 cytryny,
żółtko
cukier puder do posypania ciastek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz