czwartek, 1 września 2022

Pierniczki serowe – ciasteczka serowe


Pierniczki serowe a raczej ciasteczka serowe, ponieważ nie ma w nich ani miodu, ani przypraw korzennych. Ciasto bez masła i jajek. Jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem można zastąpić mlekiem.

Przepis pochodzi z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.

W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiednio do naszej zamożności. (…) Autorką naszej książki, która przynosi chlubę polskiej niewieście śląskiej, jest zaszczytnie nam wszystkim znana p. Walburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej”.




Ser przetrzeć przez sito.

Na stolnicę wyłożyć ser, dodać mąkę, cukier, wanilię, migdały i zagnieść na gładkie ciasto.

Rozwałkować, złożyć na trzy i jeszcze raz rozwałkować.

Czynność powtórzyć trzy razy.

Złożyć.

Zawinąć w ściereczkę, odłożyć do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 1 cm.

Wycinać dowolne nieduże kształty.

Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać migdałami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 - 20 minut.

Na upieczonych ciastkach układać trochę konfitury. Można posypać cukrem pudrem.




  • 70 g białego sera,

  • 70 g mąki pszennej,

  • 70 g cukru pudru,

  • cukier waniliowy lub wanilia,

  • 40 g mielonych migdałów,

  • 1 jajko,

  • płatki migdałów do posypania ciastek,

  • konfitura – u mnie konfitura z róży




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz