Pierniczki serowe a raczej ciasteczka serowe, ponieważ nie ma w nich ani miodu, ani przypraw korzennych. Ciasto bez masła i jajek. Jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem można zastąpić mlekiem.
Przepis pochodzi z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.
W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiednio do naszej zamożności. (…) Autorką naszej książki, która przynosi chlubę polskiej niewieście śląskiej, jest zaszczytnie nam wszystkim znana p. Walburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej”.
Ser przetrzeć przez sito.
Na stolnicę wyłożyć ser, dodać mąkę, cukier, wanilię, migdały i zagnieść na gładkie ciasto.
Rozwałkować, złożyć na trzy i jeszcze raz rozwałkować.
Czynność powtórzyć trzy razy.
Złożyć.
Zawinąć w ściereczkę, odłożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 1 cm.
Wycinać dowolne nieduże kształty.
Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać migdałami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 - 20 minut.
Na upieczonych ciastkach układać trochę konfitury. Można posypać cukrem pudrem.
70 g białego sera,
70 g mąki pszennej,
70 g cukru pudru,
cukier waniliowy lub wanilia,
40 g mielonych migdałów,
1 jajko,
płatki migdałów do posypania ciastek,
konfitura – u mnie konfitura z róży
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz