Ciasteczka z sera, w oryginale pierożki ze sera. Ciasteczka z ciasta z białym serem z marmoladą.
Przepis z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.
W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiednio do naszej zamożności. (…) Autorką naszej książki, która przynosi chlubę polskiej niewieście śląskiej, jest zaszczytnie nam wszystkim znana p. Walburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej”.
Ser zemleć lub przetrzeć przez sito.
Utrzeć masło na „śmietanę”.
Dalej ubijając dodawać biały ser.
Następnie dodać mąkę i wymieszać.
Wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść.
Cienko wałkować.
Według przepisu należy pokrajać w czworoboki, nałożyć w środek tęgiej marmelady, złożyć w trójkąt, przycisnąć mocno, obrównać radełkiem...”
Posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec do zrumienienia, około 25 – 30 minut.
200 g białego sera,
200 g miękkiego masła,
200 g mąki krupczatki,
marmolada, u mnie marmolada morelowa,
żółtko,
2 łyżki mleka,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz