środa, 21 września 2022

Pstrąg lub łosoś z kaparami


Pstrąg tęczowy łososiowy z kaparami. Można tak przyrządzić pstrąga, łososia lub troć.



Płat ryby oczyścić. Skórkę oczyścić z łusek, wyciągnąć ości.

Opłukać, osuszyć.

Pokroić na w miarę równe kawałki.

Na patelni rozgrzać 50 g masła z 2 łyżkami oliwy.

Kłaść rybę na patelni skórą do dołu.

Oprószyć rybę solą (gdy leży już na patelni).

Smażyć około 3 – 4 minut, aż skórka się zrumieni.

Odwrócić rybę skórką do góry i smażyć około 1,5 minuty.

Zdjąć rybę z ognia i trzymać w cieple.

Na pozostałe na patelni masło wrzucić kapary i przesmażyć.

Dodać skórkę cytrynową oraz sok z cytryny, zamieszać i chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Dodać natkę pietruszki i wymieszać.

Na talerzu ułożyć rybę i polać sosem.

Można podać cząstki cytryny.



  • Płaty z pstrąga lub łososia ok. 500 g, u mnie pstrąg tęczowy łososiowy,

  • masło,

  • oliwa,

  • 40 g kaparów z zalewy,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • skórka otarta z cytryny,

  • sól,

  • cukier,

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz