Pstrąg tęczowy łososiowy z kaparami. Można tak przyrządzić pstrąga, łososia lub troć.
Płat ryby oczyścić. Skórkę oczyścić z łusek, wyciągnąć ości.
Opłukać, osuszyć.
Pokroić na w miarę równe kawałki.
Na patelni rozgrzać 50 g masła z 2 łyżkami oliwy.
Kłaść rybę na patelni skórą do dołu.
Oprószyć rybę solą (gdy leży już na patelni).
Smażyć około 3 – 4 minut, aż skórka się zrumieni.
Odwrócić rybę skórką do góry i smażyć około 1,5 minuty.
Zdjąć rybę z ognia i trzymać w cieple.
Na pozostałe na patelni masło wrzucić kapary i przesmażyć.
Dodać skórkę cytrynową oraz sok z cytryny, zamieszać i chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Dodać natkę pietruszki i wymieszać.
Na talerzu ułożyć rybę i polać sosem.
Można podać cząstki cytryny.
Płaty z pstrąga lub łososia ok. 500 g, u mnie pstrąg tęczowy łososiowy,
masło,
oliwa,
40 g kaparów z zalewy,
sok z 1/2 cytryny,
skórka otarta z cytryny,
sól,
cukier,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz