Ciasto francuskie przeważnie kupuję gotowe. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu.
A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję zrobić tartę z kukurydzą.
Kukurydzę obrać z liści, przyciąć końcówkę i wierzchołek. Włożyć do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody z łyżką masła. Gotować 5 – 10 minut.
Ściąć ziarna. Ustawić kolbę kukurydzy w misce na mniejszej miseczce odwróconej do góry dnem i ścinać ostrym nożem ziarna.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Paprykę pokroić w kostkę.
Wymieszać kukurydzę z papryką i boczkiem. Doprawić do smaku ostrą papryką.
Cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka ubić.
Dodać do nich musztardę, śmietanę i ser, wymieszać.
Formę do tarty posmarować masłem, wyłożyć ciastem francuskim.
Polać polewą z jajek i sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 – 25 minut.
Można podawać na ciepło i zimno.
2 arkusze ciasta francuskiego,
2 - 3 kolby kukurydzy (może być również kukurydza z puszki),
1 duża czerwona papryka (u mnie ramiro),
150 g boczku wędzonego,
2 jajka,
100 ml 30% śmietanki,
150g sera cheddar,
2 łyżeczki musztardy (u mnie francuska)
0,5 – 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz