Jesienna zupa gruszkowo – selerowa. Do przygotowania zupy użyłam gruszki michałki oraz klapsy.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Gruszki pokroić wyrzucając gniazda nasienne.
Selera obrać i pokroić w kostkę.
Do garnka z grubym dnem włożyć masło, dodać cebulę i chwilę przesmażyć. Wrzucić gruszki, oprószyć solą i dusić, aż gruszki będą miękkie.
Dodać selera, oprószyć solą i pieprzem, wlać bulion, dodać zioła i gotować pod przykryciem, aż seler będzie miękki.
Zupę zmiksować i przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem.
Podałam z grzankami z serem z niebieską pleśnią – gorgonzolą.
600 g gruszki,
440 g selera,
270 g cebuli,
2 łyżki masła,
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
sól,
pieprz,
cukier,
sok z cytryny,
1000 ml bulionu (warzywny, drobiowy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz