sobota, 24 września 2022

Zupa gruszkowo - selerowa


Jesienna zupa gruszkowo – selerowa. Do przygotowania zupy użyłam gruszki michałki oraz klapsy.

Cebulę pokroić w półplasterki.

Gruszki pokroić wyrzucając gniazda nasienne.

Selera obrać i pokroić w kostkę.

Do garnka z grubym dnem włożyć masło, dodać cebulę i chwilę przesmażyć. Wrzucić gruszki, oprószyć solą i dusić, aż gruszki będą miękkie.

Dodać selera, oprószyć solą i pieprzem, wlać bulion, dodać zioła i gotować pod przykryciem, aż seler będzie miękki.

Zupę zmiksować i przetrzeć przez sito.

Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem.

Podałam z grzankami z serem z niebieską pleśnią – gorgonzolą.



  • 600 g gruszki,

  • 440 g selera,

  • 270 g cebuli,

  • 2 łyżki masła,

  • gałązka tymianku

  • gałązka rozmarynu

  • sól,

  • pieprz,

  • cukier,

  • sok z cytryny,

  • 1000 ml bulionu (warzywny, drobiowy)








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz