Pyszne ciasto czekoladowe z orzechami i owocami: figami lub śliwkami. Dzięki zawartości czerwonego wina oraz kakao ma bardzo ciemny kolor.
Formę do ciasta (np. tortownica o średnicy - 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Orzechy posiekać niezbyt drobno.
Przygotować owoce:
śliwki (500 g) przekroić na połówki wyjmując przy okazji pestki,
Figi (5 – 6 sztuk) pokroić na 6 – 8 części, w zależności od wielkości owoców.
Mąkę wymieszać z kakao, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą.
Masło ubić na „śmietanę”, dalej ubijając dodawać po trochę cukier i jajka. Ubijać do uzyskania pulchnej masy.
Następnie dodawać na przemian wino i mąkę wymieszaną z przyprawami.
Wsypać orzechy i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy.
Powkładać w ciasto owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 50 minut.
230 g miękkiego masła,
400 g cukru,
240 g mąki pszennej,
1,25 łyżeczki sody oczyszczonej,
75 g kakao,
1 łyżeczka do kawy cynamonu,
1 łyżeczka do kawy soli,
300 ml czerwonego półwytrawnego wina,
2 jajka,
100 g orzechów włoskich,
owoce: figi lub śliwki,
masło do wysmarowania formy,
bułka tarta do wysypania formy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz