niedziela, 30 października 2022

Ciasto czekoladowe z winem i owocami

 



Pyszne ciasto czekoladowe z orzechami i owocami: figami lub śliwkami. Dzięki zawartości czerwonego wina oraz kakao ma bardzo ciemny kolor.



Formę do ciasta (np. tortownica o średnicy - 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.


Orzechy posiekać niezbyt drobno.

Przygotować owoce:

  • śliwki (500 g) przekroić na połówki wyjmując przy okazji pestki,

  • Figi (5 – 6 sztuk) pokroić na 6 – 8 części, w zależności od wielkości owoców.


Mąkę wymieszać z kakao, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą.

Masło ubić na „śmietanę”, dalej ubijając dodawać po trochę cukier i jajka. Ubijać do uzyskania pulchnej masy.

Następnie dodawać na przemian wino i mąkę wymieszaną z przyprawami.

Wsypać orzechy i wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy. 




Powkładać w ciasto owoce.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 50 minut.





  • 230 g miękkiego masła,

  • 400 g cukru,

  • 240 g mąki pszennej,

  • 1,25 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 75 g kakao,

  • 1 łyżeczka do kawy cynamonu,

  • 1 łyżeczka do kawy soli,

  • 300 ml czerwonego półwytrawnego wina,

  • 2 jajka,

  • 100 g orzechów włoskich,

  • owoce: figi lub śliwki,


  • masło do wysmarowania formy,

  • bułka tarta do wysypania formy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz