Draczena czyli jajka po rosyjsku, przepis z broszury 100 potraw z jaj wydawnictwa Bluszcz z okresu dwudziestolecia międzywojennego.
Draczena to rodzaj omletu wywodzący się z Kresów Wschodnich, z terenów obecnej Białorusi.
Masło utrzeć na śmietanę, dodać żółtka, sól, mąkę, mleko i dobrze utrzeć.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pianę delikatnie wymieszać z ciastem.
Naczynie do zapiekania rozgrzać, rozpuścić na nim łyżkę masła.
Do gorącego naczynia wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
„Gdy się upiecze (powinno bardzo urosnąć), przekrajać na części i podać do szpinaku, lub zupy szczawiowej. Można też podać, jako omlet, z jakimkolwiek sosem.”
Podałam z duszonymi grzybami.
Omlet:
5 jajek,
50 g miękkiego masła,
1 łyżeczka od kawy soli,
80 g mąki pszennej,
370 ml mleka,
do pieczenia:
1 łyżka masła
Przepysznie wygląda i chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :) Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń