Edamame – świeże strączki soi.
Strączki podobne są trochę do młodego bobu, tylko mniejsze.
Gdy edamame jest młode można je jeść, podobnie jak młody bób razem ze strączkami.
Można gotować je w strączkach lub wyłuskać podobnie jak bób i gotowac same ziarna.
Proponuję ugotować edamame w strączkach, jeżeli strączki będą miały zbyt grubą skórkę po prostu „wysysać” ziarna ze strączków.
Do garnka z wrzącą wodą wsypać 1 łyżkę soli i 1/2 łyżeczki cukru, wrzucić edamame i gotować 5 minut.
Odcedzić.
Do garnka wlać olej, dodać rozgnieciony czosnek, chili i sól. Zagotować.
Wrzucić odcedzone edamame wymieszać.
Wyłożyć na miskę.
400 g edamame,
sól,
cukier,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki chili,
3 – 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Świeże edamame można kupić w Gospodarstwie Ludwika Majlerta. Nie wiem czy jeszcze w tym roku, ale w przyszłym na pewno. Warto czekać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz