wtorek, 11 października 2022

Figi duszone w winie

 


Figi duszone w winie idealne do dań z wołowiny oraz do serów.



Wino wlać do garnuszka, dodać połamane laski cynamonu, wsypać cukier i gotować aż otrzymamy gęsty sos.

Odciąć ogonki fig.

Przekroić figi na połówki.



Ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać je sosem z wina.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Po tym czasie można je już jeść, ale lepsze będą gdy je podsmażymy.

Figi wyjąć z sosu. Ułożyć na talerzu przeciętą stroną do góry. Posypać cukrem.

Na patelni rozgrzać masło.

Ułożyć na nich figi przeciętą, posypaną cukrem stroną do dołu.

Smażyć kilka minut.

Polać sosem z ich pieczenia. Chwilę razem podsmażyć.



  • 8 fig,

  • butelka czerwonego wytrawnego wina,

  • 120 ml cukru trzcinowego ,

  • 2 laski cynamonu,

  • 1 – 2 łyżki masła,

  • 2 łyżki cukru do posypania fig,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz