Figi duszone w winie idealne do dań z wołowiny oraz do serów.
Odciąć ogonki fig.
Przekroić figi na połówki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Po tym czasie można je już jeść, ale lepsze będą gdy je podsmażymy.
Figi wyjąć z sosu. Ułożyć na talerzu przeciętą stroną do góry. Posypać cukrem.
Na patelni rozgrzać masło.
Ułożyć na nich figi przeciętą, posypaną cukrem stroną do dołu.
Smażyć kilka minut.
Polać sosem z ich pieczenia. Chwilę razem podsmażyć.
8 fig,
butelka czerwonego wytrawnego wina,
120 ml cukru trzcinowego ,
2 laski cynamonu,
1 – 2 łyżki masła,
2 łyżki cukru do posypania fig,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz