środa, 19 października 2022

Opuncja


Opuncja, sałatka z opuncji.



Opuncja, opuncja figowa jest kaktusem. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Meksyku.

Opuncja w naszych sklepach pochodzi przede wszystkim z Włoch, z Sycylii, gdzie jest uprawiana na zboczach Etny.




W związku z tym, że opuncja jest kaktusem jej owoce mają kolce, co prawda delikatne, ale kolce. Owoce opuncji zbierane są w rękawicach, za pomocą specjalnych nożyc lub noży. Owoce przed sprzedażą są golone, kolce ściera się ze skórki wiechciem słomy lub specjalnymi szczotkami. jednak nie oznacza, że są ich zupełnie pozbawione. Opuncję można przekroić na pół i łyżeczką wybierać miąższ, lub podawać obrane. Przy obieraniu należy uważać, aby się nie pokłuć. Najlepiej robić to w rękawiczce lub przez szmatkę.




Podczas jedzenia owoców należy uważać na twarde pestki, chociaż ostatnio pojawiają się opuncje z Sycylii, które mają delikatniejsze pestki.

Opuncje można podawać na surowo jak również na gorąco.

Polecam obrać opuncje, pokroić na ćwiartki i skropić sokiem z cytryny lub limonki i posypać startą skórką z cytryny.



  • Opuncje,

  • sok z cytryny lub limonki,

  • świeżo starta skórka cytrynowa,






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz