W oryginalnym przepisie są to pierniczki malinowe czyli ciasteczka z marmoladą malinową, ja użyłam gęstego przecieru z mirabelek z nalewki. Ciasteczka wyszły pyszne :)
Przepis z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.
W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiednio do naszej zamożności. (…) Autorką naszej książki, która przynosi chlubę polskiej niewieście śląskiej, jest zaszczytnie nam wszystkim znana p. Walburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej”.
Cukier ubić z jajkami na puszysta masę.
Do ubitej masy dodać marmoladę lub przecier.
Wsypać mąkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać nieduże porcje ciasta, małe kopczyki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec aż się lekko zrumienią.
280 g cukru,
2 jajka,
2 łyżki marmolady,
280 g mąki pszennej,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz