środa, 26 października 2022

Wołowina z grzybami – „stroganow” ze świeżymi grzybami

 


Nazwa Beef Stroganow, boeuf Strogonow pochodzi od nazwiska hrabiego Aleksandra Grigoriewicza Stroganowa, dla którego to francuski szef kuchni Antonin Carême, pod koniec XIX wieku, przygotował to danie. Stroganow wówczas był już starszym i schorowanym (bezzębnym) miłośnikiem wołowiny.

Beef Stroganow to kawałki dobrej jakości mięsa wołowego (polędwica, pierwsza krzyżowa) smażonego na maśle z cebulą, w sosie śmietanowym. Do sosu dodawano, w rożnych wersjach, przecier pomidorowy. Maria Ochorowicz - Monatowa w książce Uniwersalna książka kucharska z 1910 roku, w przepisie polędwica ”a la Strogonow” poleca dodać , sardele, słoninę i sos Cabul. W książkach innych autorów dodawano śmietanę, musztardę, przecier pomidorowy, paprykę w proszku...

Proponuję wariację na temat stroganowa - wołowinę z leśnymi grzybami. Najlepsze będą świeże grzyby, ale mogą być mrożone.



Grzyby oczyścić, umyć – ale nie moczyć w wodzie godzinami, pokroić niezbyt drobno.

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.

Wołowinę pokroić na kotlety, a następnie w cienkie paski.


W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić grzyby, zamieszać, szybko przesmażyć. Następnie zmniejszyć ogień, dodać ziele angielskie, listek laurowy i pieprz, oprószyć solą i cukrem, dusić 10 minut.

Wlać śmietanę i bulion, wymieszać, zagotować.

Odstawić na bardzo mały ogień.


Mięso oprószyć solą i mąką.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić mięso.

Szybko przesmażyć na rumiano.

Mięso przerzucić do grzybów, zamieszać, dusić na małym ogniu.

Na patelnię dodać 1 łyżkę masła, wrzucić cebulę i smażyć 5 minut.

Wlać wino, zagotować.

Przelać do mięsa z grzybami.

Zamieszać, zagotować, dusić 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Następnie doprawić, solą i pieprzem świeżo zmielonym.

Dusić jeszcze chwilę, aż mięso będzie miękkie.



  • 600 g wołowiny – polędwica, pierwsza krzyżowa, rostbef,

  • 700 g grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, koźlarze, prawdziwki...)

  • 1 cebula,

  • 6 ziaren pieprzu,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 1 – 2 listki laurowe,

  • sól,

  • pieprz,

  • cukier,

  • 1 łyżka mąki,

  • 4 - 5 łyżek masła,

  • 50 ml bulionu,

  • 100 ml śmietany, u mnie 30%,

  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz