poniedziałek, 14 listopada 2022

Kluski śląskie z dyni



Kluski śląskie to kluski z gotowanych ziemniaków z mąką ziemniaczaną.

Dla odmiany proponuję „kluski śląskie” z dyni, bez dodatku ziemniaków, ale tak jak w oryginale z mąką ziemniaczaną.

Mam nadzieję że przypadną do gustu nawet na Śląsku.



Kluski śląskie z dyni, dyniowe kluski śląskie przygotowuje się tak samo jak zwykłe kluski śląskie, tylko zamiast gotowanych ziemniaków używamy pieczoną dynię.

Wybierając dynię musimy pamiętać, aby jej miąższ zawierał mało wody i był sypki. Ja użyłam dynię Delica, ale może być Hokkaido, Blue Ballet lub Butternut.


Dynię pokroić na mniejsze części, wyjąć pestki, skropić olejem, oprószyć solą i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni, po prostu ma być miękka. Ja piekłam 40 minut.

Upieczoną dynię obrać ze skórki i przetrzeć przez sito.

Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.

Ułożyć w misce, wyrównać i lekko uklepać.

Podzielić masę na 4 równe części.

Jedną część wyjąć i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.

Dodać wyjętą część dyni.

Połączyć składniki tak, aby powstała gładka masa.

Formować okrągłe kluseczki. Kciukiem w każdej klusce robić wgłębienie.

Wrzucać kluski do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu, około 2 minuty od momentu zagotowania.



Kluski można podać polane masłem.



Podałam z ragoût z gęsi z grzybami.


  • Dynia,

  • mąka ziemniaczana,

  • sól,

  • gałka muszkatołowa,





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz