Kule rumowe - małe, pyszne, aksamitne, słodkie rozpływające się w ustach kuleczki
Przepis z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.
W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiednio do naszej zamożności. (…) Autorką naszej książki, która przynosi chlubę polskiej niewieście śląskiej, jest zaszczytnie nam wszystkim znana p. Walburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej”.
Kule: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - miskę z czekoladą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą.
Utrzeć masło na „śmietanę”, dodać cukier i utrzeć na pulchną masę.
Rum wymieszać z wanilią, dodać do masy i wymieszać.
Do masy dodać czekoladę, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, aż masa stężeje.
Z masy formować kule wielkości dużego orzecha laskowego.
Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na pulchną masę.
Maczać kule w lukrze i obtaczać w migdałach. Odstawić do ostudzenia.
kule:
60 g miękkiego masła,
60 g cukru pudru,
ekstrakt wanilii lub cukier waniliowy,
2 łyżki rumu – około 30ml,
120 g czekolady (u mnie deserowa),
lukier z białek:
175 g cukru pudru,
kilka kropli soku z cytryny,
60 g drobno posiekanych migdałów,
A ile tej czekolady i jakiej?
OdpowiedzUsuńdziękuję za czujność :) Już podaję, 120 g czekolady. Ja użyłam deserową. Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń