czwartek, 3 listopada 2022

Makaron z serem i pieprzem - cacio e pepe


Makaron z serem i pieprzem, przepis wzorowany na włoskim daniu cacio e pepe – ser i pieprz.

Cacio e pepe powstało w latach 50-tych XX wieku. W małych włoskich osteriach podawano dość suchy makaron z dużą ilością pieprzu i serem pecorino, danie miało zachęcić gości do zamawiania większej ilości wina.

Danie nabrało innego wymiaru, gdy dotarło do restauracji. Tam suchy makaron zamienił się w makaron z kremowym sosem serowym.



Ser zetrzeć na tarce o niedużych oczkach.

Spaghetti ugotować al`dente w lekko osolonej wodzie.

Gdy makaron jest gotowy, należy nabrać szklankę wody z gotowania, a następnie odcedzić makaron.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wsypać pieprz i przesmażyć. Wlać 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu i wrzucić 4/5 sera, mieszając gotować aż do rozpuszczenia sera.

Do sosu dodać resztę masła i wymieszać.

Gdyby sos był za gęsty można wlać resztę wody.

Makaron wyłożyć na talerze, posypać resztą sera.



  • 240 g spaghetti,

  • 1,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

  • 4 łyżki masła,

  • 150 g sera pecorino lub grana padano 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz