Makaron z serem i pieprzem, przepis wzorowany na włoskim daniu cacio e pepe – ser i pieprz.
Cacio e pepe powstało w latach 50-tych XX wieku. W małych włoskich osteriach podawano dość suchy makaron z dużą ilością pieprzu i serem pecorino, danie miało zachęcić gości do zamawiania większej ilości wina.
Danie nabrało innego wymiaru, gdy dotarło do restauracji. Tam suchy makaron zamienił się w makaron z kremowym sosem serowym.
Ser zetrzeć na tarce o niedużych oczkach.
Spaghetti ugotować al`dente w lekko osolonej wodzie.
Gdy makaron jest gotowy, należy nabrać szklankę wody z gotowania, a następnie odcedzić makaron.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wsypać pieprz i przesmażyć. Wlać 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu i wrzucić 4/5 sera, mieszając gotować aż do rozpuszczenia sera.
Do sosu dodać resztę masła i wymieszać.
Gdyby sos był za gęsty można wlać resztę wody.
Makaron wyłożyć na talerze, posypać resztą sera.
240 g spaghetti,
1,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
4 łyżki masła,
150 g sera pecorino lub grana padano
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz