czwartek, 24 listopada 2022

Pstrąg lub łosoś z koprem włoskim


Pstrąg tęczowy łososiowy z koprem włoskim. Można tak przyrządzić pstrąga, łososia lub troć.


Bulwę kopru włoskiego pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny.

Posiekać 2 łyżki natki kopru włoskiego.

Pokroić łodygę kopru włoskiego.


Płat ryby oczyścić. Skórkę oczyścić z łusek, wyciągnąć ości.

Opłukać, osuszyć.

Pokroić na w miarę równe kawałki.

Na patelni rozgrzać 50 g masła z 2 łyżkami oliwy. Położyć łodyżki kopru.




Kłaść rybę na patelni skórą do dołu.

Oprószyć rybę solą (gdy leży już na patelni).

Smażyć około 3 – 4 minut, aż skórka się zrumieni.

Odwrócić rybę skórką do góry i smażyć około 1,5 minuty.

Zdjąć rybę z ognia i trzymać w cieple.

Łodyżki kopru wyrzucić.

Na pozostałe na patelni masło wrzucić pokrojoną bulwę kopru włoskiego, przesmażyć.

Wlać wino, dodać sok z cytryny i chwilę razem dusić.

Następnie dodać śmietanę, zagotować.

Doprawić do smaku solą i cukrem.

Zagotować

Na talerzu ułożyć rybę, na niej ułożyć sos.



  • Płaty z pstrąga lub łososia ok. 500 g, u mnie pstrąg tęczowy łososiowy,

  • masło,

  • oliwa,

  • 1 nieduża bulwa kopru włoskiego,

  • natka kopru włoskiego,

  • 100 ml białego wytrawnego wina,

  • 100 ml śmietany 30%,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • skórka otarta z cytryny,

  • sól,

  • cukier,





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz