Ragoût z gęsi z suszonymi grzybami w porterze.
Z nóg gęsi zdjąć skórę, wyciąć kości.
Ze skóry wytopić tłuszcz.
Kości zostawić do zupy.
Mięso pokroić w paski krojąc w poprzek włókien.
Oprószyć solą i mąką.
Cebule pokroić w cienkie półplasterki.
Grzyby rozdrobnić.
Na patelni rozgrzać trochę wytopionego tłuszczu gęsiego, wrzucić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron.
Przełożyć do garnka, wlać gorący bulion i trzymać na małym ogniu.
Na patelnię włożyć trochę tłuszczu, wrzucić cebulę i razem przesmażyć. Dodać grzyby i smażyć kilka minut mieszając.
Dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek, przesmażyć. Wlać 200 ml wody i dusić cebulę do miękkości.
Przełożyć do mięsa.
Na patelnię wlać piwo, zagotować, wlać do mięsa.
Wsypać 1/2 łyżeczki soli, dodać miód, wlać 300 ml wody i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
W trakcie gotowania doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Można zagęścić mąką.
2 nogi gęsie,
mąka pszenna,
100 ml bulionu (najlepiej gęsiego, ale może być wołowy lub drobiowy, oczywiście najlepszy domowy),
2 cebule,
50 g grzybów suszonych,
200 ml piwa porter,
1 łyżka miodu (u mnie gryczany),
6 ziaren pieprzu,
3 ziarna ziela angielskiego,
tłuszcz, najlepiej gęsi,
sól,
cukier,
sok z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz