Suszenica, zupa z suszonych owoców, takich jak na wigilijny kompot.
Przepis z przedwojennej broszury „Zupy i sosy” wydawnictwa Bluszcz.
Owoce suszone włożyć do garnka i zalać zimną wodą i odstawić, najlepiej na noc.
Następnego dnia gotować owoce w tej samej wodzie, do miękkości.
Ugotowane owoce odcedzić, wywaru nie wylewać!, zemleć w maszynce do mięsa i przetrzeć przez sito.
Połączyć z wywarem, dolać przegotowaną wodę, tyle aby otrzymać dwa litry zupy.
Dodać kawałek laski cynamonu, 5 goździków, zagotować.
Doprawić do smaku cukrem.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 50 ml zimnej wody, dolać trochę gorącego płynu, wymieszać i połączyć z zupą.
Suszenicę podawać ze śmietaną i grzankami.
500 g owoców suszonych (jabłek, gruszek, śliwek w równych proporcjach),
kawałek laski cynamonu,
5 – 6 goździków,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
cukier
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz