Cwibak z kakao w proszku, czyli keks czekoladowy według przepisu z książki Walburgi Fójcikowej z 1937 roku.
Figi, daktyle, morele pokroić w paski.
Migdały pokroić w słupki.
Orzechy pokroić.
Bakalie wymieszać z mąką.
Utrzeć do białości masło, ucierając dodać cukier i żółtka.
Utrzeć na pulchną masę.
Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia wymieszany z ciepłym mlekiem, skórkę cytrynową, cynamon i chwilę razem ucierać.
Na masę wysypać bakalie oraz białka ubite na sztywną pianę.
Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy (keksówki) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 – 60 minut.
90 g miękkiego masła,
200 g cukru pudru,
2 jajka,
3 łyżeczki kakao,
7 g proszku do pieczenia,
120 ml letniego mleka,
skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny,
1/2 łyżeczki cynamonu,
200 g mąki krupczatki,
300 g bakalii (w równych proporcjach: migdałów, fig, rodzynek, moreli, orzechów włoskich i laskowych oraz skórki pomarańczowej),
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz