poniedziałek, 19 grudnia 2022

Cwibak z kakao w proszku – keks czekoladowy

 


Cwibak z kakao w proszku, czyli keks czekoladowy według przepisu z książki Walburgi Fójcikowej z 1937 roku.



Figi, daktyle, morele pokroić w paski.

Migdały pokroić w słupki.

Orzechy pokroić.

Bakalie wymieszać z mąką.


Utrzeć do białości masło, ucierając dodać cukier i żółtka.

Utrzeć na pulchną masę.

Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia wymieszany z ciepłym mlekiem, skórkę cytrynową, cynamon i chwilę razem ucierać.


Na masę wysypać bakalie oraz białka ubite na sztywną pianę.

Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy (keksówki) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 – 60 minut.




  • 90 g miękkiego masła,

  • 200 g cukru pudru,

  • 2 jajka,

  • 3 łyżeczki kakao,

  • 7 g proszku do pieczenia,

  • 120 ml letniego mleka,

  • skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny,

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,

  • 200 g mąki krupczatki,

  • 300 g bakalii (w równych proporcjach: migdałów, fig, rodzynek, moreli, orzechów włoskich i laskowych oraz skórki pomarańczowej),





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz