Pączki czekoladowe, a raczej ciastka migdałowo – czekoladowe z kremem czekoladowym.
Pyszne ciasteczka czekoladowo – migdałowe z pysznym kremem czekoladowy, według przepisu z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.
W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiednio do naszej zamożności. (…) Autorką naszej książki, która przynosi chlubę polskiej niewieście śląskiej, jest zaszczytnie nam wszystkim znana p. Walburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej”.
Z podanej ilości produktów otrzymamy około 30 ciasteczek.
Do przygotowania ciastek użyłam czekolady deserowej.
Ciastka: migdały, mąkę, czekoladę, cukier, masło i wanilię zmiksować.
Masę wyłożyć na stolnicę i zagnieść.
Ciasto schłodzić.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm.
Wycinać kółka (u mnie średnicy 5,5 cm).
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 20 minut.
Przygotować krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej –pokruszoną czekoladę wrzucić do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszać ją. Nie dopuścić do przegrzania.
Masło ubić „na śmietanę”, dalej ubijając dodać cukier, gdy masa będzie pulchna dodać rozpuszczoną czekoladę, żółtko i wanilię, a następnie śmietanę.
Ubijać, aż masa będzie pulchna.
Polewa: pokruszoną czekoladę wrzucić do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszać ją. Nie dopuścić do przegrzania. W garnuszku zagotować masło z cukrem i wodą, wlać do czekolady i wymieszać.
Na upieczone ciastko wyciskać krem i przykrywać drugim.
Ciastko polać czekoladą i posypać siekanymi migdałami.
Ciastka:
200 g mąki pszennej,
150 g twardego masła,
150 g cukru,
150 g migdałów (u mnie w łupince),
esencja waniliowa lub cukier waniliowy,
krem:
50 g masła,
80 g cukru,
esencja waniliowa lub cukier waniliowy,
120 g czekolady,
1 żółtko (jajko przed rozbiciem sparzyć),
2 łyżki śmietany kremówki (30%),
polewa:
200 g czekolady,
60 g masła,
60 g cukru pudru,
6 łyżek wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz