Pyszny piernik bakaliowy z masą migdałową, według przepisu z broszury „Cukierki i słodycze domowej roboty” wydanej przez Towarzystwo Wydawnicze Bluszcz w dwudziestoleciu międzywojennym.
Na przygotowanie piernika potrzebujemy 6 dni: 5 dni leżakowania w chłodzie i 1 dzień na pieczenie.
Ciasto I: miód gotować 5 minut na małym ogniu, zdjąć z ognia, wsypać mąkę, wymieszać i wyrobić na gładką masę. Można to robić na stolnicy, lub w robocie kuchennym.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na 5 dni.
Po 5 dniach ciasto wyjąć z lodówki i postawić w ciepłym miejscu na kilka godzin.
Masa migdałowa: migdały utrzeć z cukrem, wanilią i białkami.
Bakalie: daktyle i figi niezbyt drobno pokroić.
Ciasto II: śmietanę, cukier, amoniak, przyprawy korzenne i żółtka utrzeć. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Masę połączyć z ciastem i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ja ciasto wyrabiam w robocie kuchennym. Do masy śmietanowo - żółtkowej dodaję kawałki ciasta i wyrabiam końcówką/hakiem do wyrabiania ciasta.
Formę do pieczenia (około 26 x 26) wyłożyć papierem do pieczenia.
Nieco większą połowę ciasta rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć nią spód formy.
Na cieście ułożyć masę migdałową,
na niej ułożyć figi z daktylami.
Posypać je wiśniami.
Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut.
W formie odstawić do ostudzenia.
Gdy ciasto ostygnie wyjąć z formy.
Będzie lepsze gdy poleży ze dwa, trzy dni.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Ciasto I:
750 g miodu (u mnie wielokwiatowy),
375 g mąki żytniej,
375 g mąki pszennej,
bakalie:
130 g daktyli,
130 g fig,
130 g wiśni z konfitury lub nalewki,
masa migdałowa:
250 g mąki migdałowej,
500 g cukru pudru,
cukier lub ekstrakt waniliowy,
4 białka,
ciasto II:
125 ml śmietanki 30%,
2 żółtka,
125 g cukru pudru,
75 g skórki pomarańczowej,
10 g amoniaku,
2 łyżeczki przyprawy korzennej (mielone goździki, kardamon, pieprz, ziele angielskie, cynamon),
mąka do podsypywania podczas wałkowania,
cudowny
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń